14 Temmuz 2011 Perşembe

Öğle yemeğinden sonra yediğimiz tatlı..

Vazgeçilemeyenler..
Var mı öğle yemeğinde tatlı yemeden masadan kalkabilen?! Veya daha doğrusu kalkmak isteyen?
Öğlen 4 kişi yemeğe gittik.  Adana kebap, lahmacun, kuzu şiş ve soslu bonfile üzerine dondurmalı irmik tatlısına hayır diyemedik..ama naaptık? 4 kişi 2 tatlıyı paylaştık. Vicdanımızı rahatlatmaya çabalarken girdiğimiz günaha göğüs gerdik :-)

Aslında doğru olan nedir? Tatlıyı yemeğin üzerine yemeyeceksin. Hatta ara öğünde de bu tarz tatlı yemeyeceksin. Şekerle hazırlanan, unlu, nişastalı gıdalardan uzak duracaksın. Ara öğünde 3 tane kayısı (taze ve kuru) yiyip üzerine su içeceksin. Becerebiliyorsan yanında yoğurt veya süt tüketeceksin. Meyveyle yenilen veya içilen süt proteini vücutta meyvenin şekere dönüşmesini engeller. Bu arada meyvelerin kurusu daha çok şeker içerir, belirtmekte fayda var.. Ara öğün seçenekleri saymakla bitmez aslında, ancak zevk veren gıdalara benzemez. Orta boy bir elma, orta boy bir muz, 12-15 adet kiraz, bunun kadar dut veya üzüm..karpuzun da küçük bir dilimi...aslında meyvelerde de çok şeker içerenler mevcut..bunları da ilerleyen yazılarımda size aktaracağım..

Yemekten sonra gelen tatlı krizi
Eğer yemekten sonra tatlı yeme ihtiyacı hissediyorsanız biraz kendinize zaman tanıyın ve aradan 1-2 saat geçmesini bekleyin. Olmadı yiyin ama sonraki ara öğününüzden kısın. Her daim hepsinden yeme şansımız yok çünkü.

Bilimsel verilere dayanan bilgileri paylaşmakta fayda var tabii, ancak bundan önceki yazımda da belirttiğim gibi, kişi vücudunu iyi tanımalı. Benim bünyem maalesef tatlıya çok ihtiyaç duyar. Ancak bugünkü birikimimle biliyorum ki, tatlı yeme ihtiyacı, protein eksikliğinden kaynaklanır. Öğünlerinize et proteinine yer verin. Öğlen tavuk balık veya et tüketin. yanında salata ve sebze tüketin. Ve arzu ederseniz tam tahıllı bir ekmekle bulgur pilavı yemeye çalışın. Karbonhidrattan kesmek (ekmek,pilav, makarna gibi) enerjinizi düşürür. Karbonhidratlar çok hızlı enerji verir, bir o kadar da çabuk harcanır. Ancak vücut için şarttır..

Biraz ara vermek lazım..

görüşmek dileğiyle..

elly

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder